lördag 6 oktober 2018

Neverworld

Författare: Marisha Pessl

Det här är Pessls tredje roman efter upphaussade debuten med Fördjupade studier i katastroffysik och hennes första bok för unga vuxna. Den handlar om Beatrice som precis gått ut sitt första år på collage i "likgiltig tystnad". Hennes liv är fortfarande stumt efter katastrofen i slutet av sista året på high school. Då hennes pojkvän Jim försvann och sedan hittades död. Polisen påstod självmord och la ner fallet, men Beatrice har aldrig kunnat tro på den förklaringen. Nu hör Whitley av sig, hennes bästis från high school som hon inte hört av eller träffat på ett år och säger att det gamla gänget ska träffas i hennes föräldrars strandhus för att fira hennes födelsedag. De saknar henne, de vill att hon ska komma. Själv vet hon nog inte vad hon vill, men hon tror att de alla vet mer om Jims död än de berättat hittills och själv måst hon äntligen få veta vad som hände för att få ro och komma vidare, så hon åker.

Allt går fel tämligen omgående. Efter en blöt festkväll på väg hem krockar bilen med en bärgningsbil. Men istället för att genast vandra vidare till de sälla jaktmarkerna fastnar de fem ungdomarna i Neverworld, ett slags mellanland mellan liv och död där de i oändlighet upplever samma dag som olyckan inträffade om och om igen i en slags vaka. Detta kommer att hålla på tills de, under vakans sista minuter, genomför en omröstning som slutar enhälligt, då de utser en av dem som inte ska dö. En får återvända till livet, de andra vandra vidare till döden.

Ingen vill så klart dö. Och i brist på enhälligt beslut utforskar ungdomarna allt man kan göra när man är halvdöd eller odödlig och får göra om samma dag hur många gånger som helst. Allt från supa, knarka, leva rövare på lyxyatcher, att lära sig allt om gruppdynamik och övertalningsmodeller till att trösta en cancersjuk kvinna. Men till slut inser de att de måst närma sig pudelns kärna: de måste ta reda på vad som hände med Jim.

Passar gymnasiet och uppåt.

Modernista, 272 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar