lördag 6 oktober 2018

Min hemliga tvilling

Författare: Kerstin Lundberg Hahn

Kerstin Lundberg-Hahn skriver alltid bra och här har hon hittat ett ämne som är högaktuellt och inte ännu så mycket omskrivet i barnlitteraturen. Min hemliga tvilling vardags-sci-fi eller Äkta människor möter Frankenstein i mellanålderstappning. Både spännande och snyggt!

Huvudperson är Leia. Hennes föräldrar jobbar med AI och robotforskning. En dag upptäcker hon att de har något hemligt för sig i ett rum i källaren. Nyfikenheten får henne så klart att snoka. Då upptäcker hon att de har byggt en exakt kopia av henne, ner till minsta födelsemärke, i ett hemligt robotlabb. Det väcker så klart många frågor hos Leia. Saken är den att hon har haft en tvilling, en syster som dog vid förlossningen och hon har alltid funderat på hur livet skulle vara om hon hade sin tvilling kvar. Men varför har föräldrarna byggt en kopia av henne i hemlighet? Är de inte nöjda med henne? Hon har aldrig varit särskilt bra i matte som de är. Dessutom verkar de bägge mer intresserade av sitt jobb än av henne. Någon dag senare ska föräldrarna på konferens i Indien och farfar kommer för att bo hos Leia. Det ger Leia möjlighet att utforska sin hemliga klon, något som visar sig vara både väldigt spännande och väldigt farligt.

Passar fyran-sjuan, spännande som högläsning och utmärkt som diskussionsunderlag i frågor om etik och moral och om att vara människa.

Rabén & Sjögren, 261 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar