fredag 20 juli 2018

Rich Boy

Författare: Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Tre generationer kvinnor, mamma Gully, dottern Marianne och dotterdottern Annika, står i centrum i Rich Boy, Caroline Ringskog Ferrada-Nolis roman.

Berättelsen tar sin början i när 20-talisten Gully förlorar förmågan till kärlek av att hennes make dör i en trafikolycka. Hon försöker få ihop livet som ensamstående mor med fyra barn, men lyckas halvhjärtat och uttrycker sitt öde på ett kargt sätt.

Dottern Marianne växer upp med sin kärlekslösa mor. Hon är en osäker ung kvinna under 60-talet som träffar den karismatiske och livfulla Kaj och blir förälskad. Hon söker trygghet, men hittar aldrig hem.

Hennes dotter Annikas historia i nutid är sedan präglad av sin mammas trauman. Hon har en snäll pojkvän som fixar och vill att hon ska må bra, men desto varmare han är desto elakare och tommare blir hon i sitt känslouttryck. Hon söker hjälp inom psykiatrin och är insiktsfullare än sin mormor varit om sina känslomässiga brister.

Kvinnornas hela varandet ges till dem genom männen som de tror sig älska. Männen är lättsinniga och rika, av pengar, ära och livsglädje, därav rich boys.

Ferrada-Noli berättar i tredje person hur de tre generationerna kvinnor blir övergivna, sjabblar sig och har svårt att finna den egna tilltron. Det är en intrikat generationsroman om kvinnoöden, patriarkala strukturer och klassamhällets konstruktion.

477 s. Natur & Kultur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar