måndag 9 juli 2018

Hjärtat är en knuten hand

Författare: Ingrid Ovedie Volden

Oliver och Aline går i samma klass men de känner inte varandra. Oliver hänger med sina kompisar och Aline är den nya tjejen som inte pratar med någon. Båda har de drabbats av att föräldrar gör val, val som de inte själva kan påverka och som välter deras liv över ända. Olivers mamma lämnar pappan för en annan man och pappan hamnar i total förtvivlan och kris. Alines pappa som är musikproducent vill bo i stan för att vara närmre sitt jobb. Alines strategi är att inte bli kompis med någon, inte anpassa sig och på så sätt tvinga familjen att flytta tillbaka.

I skolan får de ett projekt där de ska välja ett av kroppens organ och jobba med det ämnesövergripande. Aline väljer hjärtat. Oliver har annat att tänka på än skolan, hans pappa hamnar på sjukhus efter en misstänkt hjärtattack. Men på kardiologen möts de plötsligt, Oliver som är där för att träffa pappan och Aline som är där för att ta reda på fakta till sitt projekt.

I den här oerhört varma berättelsen som omväxlande berättas av Oliver och Aline för vi följa dem i och igenom kris och kärlek. Hjärtat har en central plats i boken, både som muskel, livsuppehållande organ och som symbol för kärleken. Men även ögat, som Oliver så småningom väljer spelar sin roll, även om man, som Aline ringat in i sin favoritbok Lille prinsen "kan bara se riktigt med hjärtat. Det väsentliga är osynligt för ögat"

Passar fyran- sexan.

Natur & Kultur, 287 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar