tisdag 10 oktober 2017

Vi är alla helt utom oss

Författare: Karen Joy Fowler

När hon var barn pratade hon så mycket att hennes pappa alltid bad henne börja i mitten av historien varje gång hon skulle berätta något. Numera pratar Rosemary inte så mycket. Hon har lärt sig att hålla tyst om sin familj och försöker leva studentliv samtidigt som tankarna ständigt återkommer till ett trauma som splittrade hennes familj.

Rosemary växte upp med två syskon: Lowell och Fern. Båda djupt älskade och båda numera försvunna ur hennes liv. När Rosemary i förskoleåldern kommer hem efter att ha tillbringat några veckor hos farföräldrarna är systern Fern borta. Ingen pratar om var hon är eller vad som hänt.

Ingen i familjen hade kunnat föreställa sig hur systern Ferns öde skulle påverka dem. Familjen lämnas i spillror och sedan dess är brodern Lowell på flykt och deras föräldrar deprimerade.

Vi är alla helt utom oss är en mycket ovanlig roman om barndomsminnen och starka familjeband. Den lyfter viktiga frågor om syskonlojalitet, skuld, skam och självbedrägeri. Bit för bit trillar allting på plats i denna obeskrivliga historia. Jag rekommenderar den starkt, men googla den inte i förväg.

Boken bygger delvis på en verklig händelse och var finalist till 2014 års Bookerpris.

373 s Lavender Lit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar