onsdag 4 oktober 2017

Kartor för förälskade & andra vilsna

Författare: Johanna Lindbäck

Det har varit en stökig sista termin i grundskolan för Julia. Karin, hennes bästis sedan alltid har glidit allt längre ifrån henne till att de sista veckorna ignorera henne helt. Och så har hon, nästan som av misstag, blivit tillsammans med Isak, som är så snygg, självklar, den perfekte pojkvännen, men som från början faktiskt var Karins span. Nu är hon på väg till stugan på Dalarö för att hänga med pappa, göra typiska stugsommarsaker och landa i allt som hänt.

Rasmus, den här boken andra huvudperson, har kämpat hårt hela senare delen av högstadiet för att komma i på estetlinjen på Södra Latin. För rita är det bästa han vet. Nu ska har hänga med sin mamma i en stuga som hon hyrt på Dalarö, för oavsett hur dött det verkar är det bättre än lägenheten i stan som är inplastad på grund av renovering. Och rita kan han ju göra överallt.

Ungefär så är kartan skissad för det som oundvikligen måste bli en kärlekshistoria. En kärlekshistoria med förhinder. För Julia har ju Isak, Isak som är så fin, som har magiska händer, som hon ju faktiskt offrat sin bästa vän för att bli tillsammans med.

Det bästa med den här berättelsen är att den, liksom hos till exempel John Green, har karaktärer som man tycker att det är superskönt att hänga med. Julia och Rasmus har roliga dialoger och kul specialintressen som de nördar ner sig i på ett trevligt sätt. Eftersom jag lyssnat på Bladen brinner en del vet jag att Johanna Lindbeck har en passion för föräldrar i barnböcker som får vara hela människor. Och jag tycker verkligen att hon lyckats där med. Förhållandet mellan Julia och hennes pappa och mellan Rasmus och hans mamma är fint, utan att på något sätt vara präktigt. Föräldrarna finns där, som en tröst, stabilitet, utväg, precis som de ska vara. Dessutom smyger hon in en lite vink av förståelse för (tonårs)föräldrarna åt barnen att läsa: "Det var så lätt att först vara sur och fräsig och orättvis, eller till och med skitfräsig, mot sina föräldrar en hel dag, och sen är man 0,1 promille snäll i en minut och då beter de sig som om man är världens bästa barn". Ja, så jobbar vi tonårsföräldrar. Så alltså en utmärkt bok att parallellställ med sina barn. Passar högstadiet och nedre delen av gymnasiet.

Gilla böcker, 287 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar