tisdag 17 oktober 2017

De älskande

Författare: Mats Wahl

Femte och sista delen i Mats Wahls opus magnum, dystopin Blodregn har kommit (läs om Ryttarna och Krigarna här). Här har handlingen tagit ett rejält hopp fram i tiden, Elin Holme har suttit i riksdagen en tid och hennes dotter Hallgerd har hunnit bli tjugo år och har brutit fullständigt med sin mor. Hon är en firad popstjärna och står i centrum för handlingen lika mycket som Elin. Det gör även Sten, numera ledare för ett stort kriminellt nätverk och även den vars föräldrar Elin sköt i självförsvar i den första boken.

På många sätt är denna avslutande delen den mörkaste. Kriget härjar inte längre landet som i bok två, men alla de problem som Elins moster Karin, som nu är ett alkoholiserat vrak, och de andra oppositionella drog i strid för kvarstår fortfarande och Elin känner inte att hon har kunnat förändra nästan något av det hon gick till val på att göra. Nu står hon på förslag för justitieministerposten, men ska hon kunna uträtta något där när hon inte gjort det hittills? Dessutom kvarstår problemen med klimatet, de kriminella nätverken är starkare än någonsin, övervakningssamhället är kompakt och problemen med arbetslöshet på grund av robotisering är stort.

Men även om det är svart är det välskriven och spännande sträckläsning, precis som de tidigare delarna. Men nu när alla dalarna finns ute kan man läsa alla fem lite mer tätt inpå varandra än vi kunnat göra som läst efterhand som de kommit ut och det kommer serien att tjäna på. Det är många karaktärer och miljöer att hålla reda på och det tar ett tag att komma in i varje ny bok när det går ett år mellan läsningarna. Så grattis till alla som ännu inte läst Blodregn, ni har en läsfest framför er!

Natur & Kultur, 269 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar