onsdag 31 maj 2017

Vända hem

Författare: Yaa Gyasi

Vi följer släktleden efter två systrar, födda med några års mellanrum i mitten av 1700-talet i Ghana, men okända för varandra, hela vägen fram till vår tid. Den ena systerns släkt blir kvar i Ghana, hennes familj är delaktiga i slavhandeln och både skor sig på och är offer för kolonialismen där. Den andra systern blir såld och skeppad till USA där hon och hennes efterföljande blir offer för slavhandeln och förtrycket av svarta ända till idag. Varje person får sitt kapitel, vart annat följer släkten i Ghana och vart annat i USA. Det blir många berättelser och många människoöden. Vissa personer förekommer i fler kapitel som barn eller föräldrar, eller mor- och farföräldrar, och de lär vi känna lite bättre, annars blir det av förklarliga skäl inte så mycket fördjupning av karaktärerna. Det man får i stället är bredd, en förståelse för hur enskilda handlingar påverkar historiska skeden och hur den lilla människan är en i historiens stora flod, vars handlingar kan röra upp virvlar som ger oväntade efterverkningar längre fram i flodens lopp. Jag läste tidigare i år Jason Diakités En droppe midnatt, en berättelse som i delar berör samma problematik men ur en annan synvinkel och på ett helt annat sätt och de här två böckerna kompletterar varandra bra.

Vända hem passar ur ett skolperspektiv bäst för gymnasiet men den är relativt lättläst och kan säkert passa även på högstadiet om man läser om kolonialism och 1700-talets historia.

Norstedts, 363 sidor.

1 kommentar:

  1. Jag tyckte väldigt mycket om Vända hem. Vilken fantastisk debut på många sätt. Jag tyckte om det avskalade språket som på sitt sätt gjorde berättelserna om de olika personerna ännu mer gripande.

    SvaraRadera