onsdag 10 maj 2017

Gingarderoben

Författare: Leslie Jamison

I Leslie Jamisons debut Gingarderoben får vi följa Stella, som avsäger sig sitt liv i New York för att ta hand om sin sjuka och döende mormor Lucy. Efter att mormodern gått bort blir Stella varse om att hennes mamma har en syster. Stella anser att systern bör informeras om sin mammas bortgång och ger sig ut för att söka upp henne.

I mötet med Tilly ser Stella en annan variant av sin mamma. En tjock, nedgången och alkoholiserad trailerparkboende kvinna som är på väg att supa ihjäl sig. Stella tror att hon kan rädda mostern, eller i varje fall att hon ska kunna förstå varför mostern lämnade allt bakom sig för trettio år sedan.

I vartannat kapitel får vi höra Stellas berättelse, från när hon börjar ta hand om sin mormor Lucy till mötet med Tilly och hur hon lär känna och ser sin moster, och i vartannat kapitel får vi följa den frånvarande mostern Tillys berättelse om sitt liv, från livet hemma hos sin mamma Lucy och de följande trettio åren sedan hon lämnade allt. Det är ett liv i missbruk, prostitution och misär.

De båda kvinnorna ger oss återblickar samtidigt som de skildrar hur de lär känna varandra som systerdotter och moster. Vi upplever genom berättelserna hur Stella försöker hjälpa sin moster och som läsare funderar man över vad som driver Stella att först göra sig oumbärlig för mormodern och sedan för mostern.

Det är en hjärtskärande berättelse om missbruk och vilka följder detta ger för flera generationer människor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar