tisdag 30 maj 2017

Störst av allt

Författare: Malin Persson Giolito
Störst av allt startar med en massaker i en gymnasieskola i Djursholm. Maja och Sebastian har skjutit ihjäl en lärare och flera av sina klasskamrater och därefter har Maja dödat Sebastian. ”Luften är grå och suddig av krutrök. Alla är skjutna utom jag. Jag har inte så mycket som ett blåmärke”, konstaterar Maja.

Bevisen är starka, både Maja och Sebastian har hållit i vapnen, men när rättegången drar i gång efter nio månader visar det sig att allt inte riktigt är så enkel som det verkat. Med rättegången som ram framför Malin Persson Giolito en spännande bladvändare sedd ur tonåriga Majas perspektiv.

Maja får lägga fram historien som leder fram till dödsskjutningarna. Hon berättar om livet i överklassen, om bästisen Amanda, om kärleken till Sebastian, om klassen, om gängen, om drogerna och om festerna. Allt läggs fram kronologiskt samtidigt som rättegången fortskrider.

Störst av allt är en skickligt berättad thriller med ett knivskarpt talspråk. Den väcker frågor om skuld, ansvar, straff och försoning.


1 kommentar:

  1. Trollbindande från första till sista sidan. Intressant hur Giolito väver in den rättsliga principen att man är oskyldig till dess att domstolen har sagt att man är skyldig, och visar i vilken grad den principen i praktiken gäller Maja.

    SvaraRadera