onsdag 17 maj 2017

De förlorade

Författare: Henrik Fexeus

Ky är en ganska vilsen flicka som en dag råkar slå hål i sin sovrumsvägg när hon ska sätta upp en affisch av sin idol, Harry Houdini. Hålet lockar på något sätt och så småningom gör hon det större. Det visar sig att det bakom väggarna i hennes hus finns en hemlig värld av labyrintiska gångar och där träffar hon den gåtfulle Jaquin som hon genast får ett starkt band till Han säger sig vilja visa henne en ny värld. De ger sig av genom väggarna och vidare genom kloaksystemet.

Samtidigt i en annan del av Stockholm upplever Adam, som är en ganska vanlige kille med förkärlek för superhjältar, att hans omgivning beter sig konstigt. Läraren säger meningslösa saker som bara han verkar höra under lektionerna, bokstäverna rör sig på ett gammalt klistermärke på hans skåp för att nämna några exempel. Har han börjar hallucinera, eller vad är fel?

Så småningom sammanstrålar Kys och Adams banor när de båda blir del av en underjordisk grupp ledd av den karismatiska men auktoritäre Bossi. Bossi drömmer fram kartor på nätterna och jagar efter en sanning om något fördolt på dagarna. Något händer i Stockholm, något allvarligt och det har att göra med de ansiktslösa grå varelserna, men vad, och hur ska de göra för att stoppa det?

Det här är Fexeus skönlitterära debut och tänkt som första delen i trilogin "Den sista illusionen". Jag har ganska svårt att få grepp om den här berättelsen. På plussidan är att den inte liknar något annat jag läst, på minussidan är att den är ganska rörig och spretig. Fiktionen är ibland ologisk när verklighet, drömmar och illusioner varvas och karaktärerna och deras olika bevekelsegrunder känns ibland obegripliga eller motsägelsefulla. Kanske klarnar det i nästa del.

Passar bäst på högstadiet.

Rabén & Sjögren,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar