fredag 6 maj 2016

Raymie Nightingales stora plan

Författare: Kate DiCamillo

Det är två dagar efter att Raymies, som inte heter Nightingale utan Clarke, pappa har rymt med en tandhygienist. Raymies mamma sitter mest i en soffa och stirrar rakt framför sig, men Raymie har en plan. Hon ska lära sig drillining av den före detta delstatsmästarinnan Ide Nee för att sedan vinna talangtävlingen Lilla fröken Floridadeck och hamna i tidningen. Då ska hennes pappa se henne, ångar sig och återvända hem.

Det visar sig att alla Ida Nees tre drillelever är där med anledning av Floridadecktävlingen. Louisiana Elafante vill också vinna den - av andra skäl än Raymie - hon behöver pengarna. Och Beverly Tapinsky tänker sabotera den. Hon är en flicka full av raseri och hon är utled på att släpas runt på talangtävlingar.

De tre flickorna blir mer eller mindre motvilligt vänner. De har alla olika problem och även om de är sinsemellan väldigt olika har de mer som förenar dem än som skiljer dem, framförallt i det att alla tre kommer från på olika sätt dysfunktionella familjer. De behöver hjälp, men vuxenvärlden har sitt fokus på annat håll. Då finner de att de har olika egenskaper som tillsammans är ovärderliga: ilska och mod, en obönhörlig tro på det omöjliga och kunskaper i livräddning. Och tillsammans går de starkare ur krisen.

Detta är en alldeles, alldeles underbar bok. Kate DiCamillos språk är lika poetiskt som i Edward Tulanes fantastiska resa och miljön hon tecknar är drömsk och levande på samma gång. Det är både djupt filosofiskt och hjärteknipande och jag hoppas att många, både barn och vuxna, ska hitta och läsa den här pärlan.

Kabusa böcker, 228 sidor.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar