måndag 27 oktober 2014

Flora & Ulysses Illuminerade äventyr

Författare: Kate DiCamillo

Flora älskar att lära serier om superhjälten Incandestos. Serierna lär henne massor om livet och hon förstår inte alls sin mamma som inte vill att hon ska spendera så mycket tid med serier, utan vill att hon ska vara ute och leka med andra barn. Flora är van vid att hennes mamma inte förstår henne, hon försöker att inte låta det påverka henne. Men hon saknar sin pappa, som har flyttat.

En dag händer något på grannens bakgård. Granntanten råkar dammsuga upp en ekorre, med sin nya stora superdammsugare. Flora lyckas få fram den tilltufsade ekorren ur dammsugaren och rädda livet på honom. Det visar sig snart att ekorrens nära-döden-upplevelse har gett honom ovanliga förmågor, superkrafter.

Flora döper ekorren till Ulysses, efter dammsugaren, och tar med honom hem. Hon ser framför sig hur hon och Ulysses ska bekämpa brottslingar och försvara de försvarslösa, precis som hennes hjälte Incandestos gör i serierna.


Men som alla superhjältar har Ulysses en ärkehämnare som försöker döda honom och Flora måste göra alls om står i hennes makt för att rädda honom.

Det här är en fantastisk, väldigt rolig historia. Det är dock en bok som kräver sin läsare, eftersom språket är svårt, fullt av ord som illuminerad, cynisk, ponera och liknande. Kanske lämpar den sig allra bäst för högläsning, men eftersom texten då och då kryddas med tecknade serier som beskriver en del av händelseförloppet är den svår att läsa för en klass. Hemma i sängen med en förälder eller annan högläsare, som kan förklara orden och de krångligaste meningarna, är nog det bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar