onsdag 19 november 2014

Grimmen

Författare: Åsa Larsson och Ingela Korsell
 Illustrationer: Henrik Jonsson

Grimmen är andra delen i fantasyserien Pax där bräderna Alrik och Viggo bekämpar ondskan i Mariefred. Läs vad Emelie skrev om första boken Nidstången här.

Åh, vad jag tyckte att det här var bra! Jag sträckläste de två första böckerna inom ett dygn. Alla kapitel, och även böckerna, avslutas med sådana clif hangers att det nästa är elakt - det finns ingen möjlighet i världen att sluta läsa. Det enda som är tråkigt är att vi måste vänta till våren 2015 för att sätta tänderna i tredje boken, Mylingen.

De bägge böckerna påminner om något om Cirkelntriologin, fast för en yngre målgrupp. Det är fantasy i småstadsmiljö, där inte bara de fasansfulla prövningar de bägge bröderna måste gå igenom är en viktig del av handlingen, utan även livet i familjen, skolan och i staden är fint skildrat. I den här boken härjar en "monsterhund" i Mariefred. Bröderna försöker ta reda på vad det är för något med hjälp av Magnar och Estrid som är det hemliga bibliotekets väktare. Då dyker oväntat den mystiske Damir upp - vem är han? Det blir både riktigt otäckt och riktigt våldsamt, men ändå inte över gränsen för att jag ska rekommendera dem för läsning för modiga barn från årskurs tre och uppåt.

Illustrationerna är mycket välgjorda och går fint ihop med texten. De här böckerna tjänar på att läsas i ordning och helst som egen läsning. Som högläsning rekommenderar jag den inte för läsning i barngrupp, utan i så fall hemma med egna barn som man vet inte blir för skrämda.

1 kommentar:

  1. Och, det glömde jag att skriva, så kul att böckerna är så snygga också! Med rött respektive knallrosa snitt.

    SvaraRadera