fredag 27 januari 2012

Biljana är bäst!

Författare: Martin Jonols

Biljana älskar att spela fotboll. Hon är dessutom riktigt duktig på det. Åtminstone när inte den där elaka rösten inne i huvudet dyker upp, den elaka Biljana som säger att hon är värdelös. Hennes tränare, Micke säger att hon måste be den där rösten hålla klaffen när den besvärar henne. Lättare sagt än gjort, tycker Biljana.

Ännu svårare är det att hantera de elaka röster som finns i verkligheten. Biljanas bästa kompis Emma säger och gör ibland väldigt elaka saker och även om Biljana vet att det är synd om Emma som har världens hemskaste pappa är det inte så lätt att förlåta henne ändå. Och det är svårt att säga ifrån när människor är elaka mot en, om man är en person som hatar bråk.

Som tur är har Biljana världens bästa brorsa och världens bästa tränare som stöttar henne när allt går emot henne. Och plötsligt dyker faktiskt en annan Biljana upp i huvudet på henne, Superbiljana, som peppar och får henne att bli bäst, både på fotboll och på att säga ifrån.

Janols är en ny bekantskap för mig, men han är riktigt rolig! Jag kommer absolut läsa mer av honom framöver. Det här är en bok som handlar om rätt svåra saker, om vänner som sviker och ljuger och bedrar, men som man ändå tycker om och vill vara med, om killar som beter sig illa och om föräldrar som sviker. Men skriven på ett enkelt, charmigt och roligt sätt.

1 kommentar:

  1. "Bellas band" är också trevlig läsning om svåra beslut om att våga gå sin egen väg.

    SvaraRadera