fredag 27 januari 2012

Slottets förbannelse

Författare: Li Widmark

Emma och Jakob följer med sin mamma till det gamla slottet Löfstad, där mamman ska restaurera en gammal vävnad från 1600-talet. Det är sommarlov och syskonen hade hellre stannat hemma själva i lägenheten i stan med alla kompisar.

Vistelsen visar sig dock bli betydligt mer spännande än de först trott. Björn som arbetar som guide i slottet berättar att det sägs att greve Lillie, som bodde på Löfstad på 1600-talet, rövade med sig en relik hem under sina krig i Europa och att slottet hade drabbats av en förbannelse. Reliken, Jungfru Maria tårar, utgjordes av ädelstenar som enligt legenden drog ner olycka över den som stal dem. Förbannelsen kunde bara brytas genom att man frivilligt gav tillbaka stenarna till deras rättmätiga ägare. Björn berättar att Löfstad brann i slutet av 1600-talet och att en piga anklagades för att ha orsakat branden, som dödade tre unga pojkar. Pigan dränkte sig i sjön.

Greve Lillie sägs spöka på slottet. Vid skymning ska man kunna se honom halta fram med sitt träben över borggården. Men det är ett annat spöke som söker kontakt med Emma och Jakob. Ett spöke som behöver deras hjälp för att bryta slottets förbannelse och för att hon ska kunna få ro i sin grav.

Spännande och ganska lättläst spökhistoria. Passar för läsare som gillar historiska skildringar också, eftersom vissa tidsresor förekommer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar