fredag 27 januari 2012

Tack vare Winn-Dixie

Författare: Kate di Camillo

Opal har precis flyttat med sin pappa predikanten till Naomi, Florida. Hennes mamma stack iväg när hon bara var ett litet barn. Opal minns nästan inget om sin mamma och predikanten tycker inte om när hon frågar, han vill inte prata om henne. Men Opal saknar henne och känner sig mycket ensam, särskilt nu när de är nyinflyttade och inte känner någon.

Predikanten skickar Opal till affären för att handla mat och där, på grönsaksavdelningen, hittar hon en hund. Det är en stor, ful och smutsig hund, uppenbart övergiven, som dessutom luktar väldigt illa men när den ler mot Opal med alla sina tänder blir hon helsåld. Hon säger till butiksägaren att det är hennes hund och hon döper den till Winn-Dixie efter affären de befinner sig i. Sedan tar hon med Winn-Dixie hem till predikanten för att övertyga honom om att hunden behöver henne och att den måste få stanna hos dem.

Allt som händer den sommaren, efter mötet med hunden, alla hon träffar och alla hon lär känna, sker tack vare Winn-Dixie.

En snabbläst, feel-good-bok om vänskap. Den är mycket enklare och mindre sagolik än andra böcker, t.ex. Trollkarlens elefant, av samme författare, men det är ändå en fin och bitvis rolig historia om hur hunden hjälper Opal att finna sig tillrätta i tillvaron och få vänner i sin nya hemstad.

1 kommentar:

  1. jag har precis läst "Tigern" som påminner en gel det om denna. jag laddar för att skriva ett inlägg om den...

    SvaraRadera