söndag 12 december 2010

Piraternas fånge


Författare: Emily Diamand

"Nya internationella succén från förläggaren till Harry Potter" står det på omslaget på den här boken, som är författarens svenska debut. Ett för mig något märkligt sätt att marknadsföra en bok. Hur många läsare är intresserade av förläggaren? Eller borde de vara det?

Piraternas fånge utspelar sig år 2216. Det är "Efter krachen", större delen av världen ligger under vatten och det som finns kvar av England är "de tio sista länen". De strys av en korrumperad och maktfullkommlig premiärminister och dess folk lever i armod. Betydligt bättre går det för "Storskottland", där har man inte fördömt all teknik "från forntiden" som i de tio sista länen, man eftersöker tvärt om det som kan finnas kvar av avancerad datorteknik och bygger vidare på det.

Historien berättas av två presoner: Lilly som kommer från en fiskeby där hon bor med sin farmor och försörjer sig som fiskare. Båda hennes föräldrar har dött till havs . Hon har en katt, Katt, som är en mycket speciell havskatt. Han har valt ut Lilly och är till stor hjälp för henne när hon är ute till havs. Och Zeph. Han tillhör en av de rivaliserande piratklaner som lever utanför lagen i sumpmarkerna. I bokens första kapitel plundrar Zephs familj, Angel Isling, Lillys by på jakt efter en värdefull diamant. De finner inte diamanten utan istället premiärministerns dotter som de tar som gisslan. De slår också ihjäl Lillys farmor, mer eller mindre av misstag. Lilly och Katt är till havs och återkommer till en by där hela fiskeflottan ligger i spillror. Premiärministern rasar och hämnas på invånarna. Lilly som inte har så mycket mer att förlora, bestämmer sig för att försöka ställa saker och ting till rätta igen...

Så småningom vävs de båda barnens öden samman, samtidigt som vi får följa med på en resa, ett äventyr, i denna grymma framtida värld. Det är en spännande och rolig berättelse. Men någon Harry Potter, det är det inte.

2 kommentarer: