onsdag 22 december 2010

Badhuskrisen Mitt värsta liv

Författare: Ann Caroline Håkans
Juni är en vanlig tjej som precis börjat andra klass. Hon trivs inget vidare i skolan. Hennes klasskamrater vill inte vara med henne och en av killarna i klassen, Jonah, retar henne alltid och får de andra att skratta åt henne. Dessutom känner hon att hon är dålig på allt i skolan och att fröken aldrig är nöjd med henne. Juni upplever att hon är en person hemma, en snäll, glad modig Juni, och en annan i skolan, en feg, misslyckad Juni som gör allt fel och inte vågar eller kan någonting.

Som om inte tillvaron var svår nog ändå tornar tre speciella orosmoln upp sig på Junis himmel; det är dags för utvecklingssamtal så hennes föräldrar kommer få reda på att hon inte alls är sådär duktig i skolan som hon sagt hemma, hon råkar ljuga om att hon fått ett marsvin för att tjejerna i klassen ska tycka om henne och nu vill de så klart följa med hem och titta på marsvinet och –värst av allt- klassen ska till badhuset och då kommer alla få reda på att Juni inte kan simma, Jonah kommer reta henne för evigt och dessutom kommer hon sannolikt sjunka och dö och ingen kommer rädda henne, för vem vill rädda knäppis-Juni?

Den här boken är visserligen skriven med humor och värme, men jag får ont i magen och tycker så fruktansvärt synd om Juni. Jag önskar bara att hon kunde prata med sina föräldrar eller med sin lärare, istället för att ta allt själv och gå runt med en kaktus i magen av oro. Men det gör hon alltså inte. Tematiskt påminner den om alla Hcg-böcker som handlar om tjejer och vänskap och bästisar och ovänskap och mobbing. Kan vara lämplig att läsa högt i en klass som har problem med hur barnen beter sig mot varandra. Läser man den högt kan man ju också diskutera varför Juni inte ber någon vuxen om hjälp och vad som hade kunnat hända om hon gjort det. I övrigt är den lättläst, spännande och med fina bilder i en luftig layout. Jag ser fram emot fortsättningen, Tvärflöjtskrisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar