söndag 21 november 2010

Tyra och Storgrubblaren


Författare: Ulf Stark

Tyra och Storgrubblaren är titeln på Ulf Starks senaste bok. Det är en bortbytinghistoria med rymdtema. Den börjar med att huvudpersonen Tyra är irriterad för att hon måste vara inna och räkna istället för att leka i den första snön som just faller utanför. Efter att ha bråkat med sina föräldrar stänger hon in sig på sitt rum och somnar. Senare på natten väcks hon av knackningar på fönstret. Där utanför står en liten gubbe. Han heter Tolvan och kommer från planteten Klotus. Där har man det jämt roligt, äter bara sötsaker och får räknepiller i skolan så att matematiken går som en dans. Tolvans enda bekymmer är att han och hans fru Åttan inte har någa barn. Därför har han nu begett sig till jorden för att hitta sig ett. Tolvan är bara ett päron högt, så Tyra får krymp- och glömspray inna hon får följa med genom rymden till Klotus.

På Klotus är det Storgrubblare som sköter allt tänkande, klotianerna har bara roligt och är glada. Inga ledsamheter får vila över Klotus, där alla är tjocka, äter mycker och har det hur kul som helst. Men när Storgrubblaren somnar drömmer han mardrömmar och då kan det värsta av allt hända...

Tyra och Storgrubblaren är en härlig fantasifull historia som passar väl till högläsning från förskoleklass till tvåan och som egen läsning för alla som kommit lite längre med läsningen. Jag gillade allt utom slutet, som kändes lite snöpligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar