torsdag 4 november 2010

Synvilla

Författare: Karina Berg Johansson
En vanlig svensk skolklass ska åka på klassresa till Gotland sista veckan i nian. Förväntningarna är stora. Nu ska de göra allt det som deras föräldrar oroar sig för att de ska göra. Läsaren får lära känna klassen genom två personer, Samuel, som har helt andra planer för den här resan än resten av klassen, och Ika, mamma till klassens populäraste tjej, som hoppas kunna få en bättre relation med sin dotter under resan.

Fokus ligger på Samuel. Han har bestämt sig för att det här inte bara ska bli sista resan med klassen, sista resan i grundskolan, utan sista resan över huvud taget. Han åker till Gotland med de andra men har inga planer på att vara med på båten hem. I fickan på hans svarta rock ligger kniven, som en trygghet, en kall tyngd som hans fingrar då och då kan söka sig till.

Spännande bok om en utsatt kille som totalt svikits av vuxenvärlden. Samuel själv är mest medveten om utanförskapet i klassen och klasskamraternas sätt att behandla honom, men som läsare, åtminstonde en vuxen sådan, upplever man att det är lärarnas beteende som kritiseras mest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar