måndag 20 september 2021

Vem har sagt något om kärlek

 

Författare: Elaf Ali

Vem har sagt något om kärlek är Elaf Alis debut och en viktig bok om hur uppväxten i en hedersstyrd familj kan se ut. Den är självbiografisk och handlar om Elafs uppväxt i Fjälkinge utanför Kristianstad i norra Skåne. 

När Elaf är fyra år flyr familjen från kriget i Irak till Sverige. Mamman har i Irak varit lärare och pappan läkare, men i Sverige får ingen av dem jobb. Föräldrarna skiljer sig, men fram till Elaf fyller tio år lever hon ett liv relativt likt andra barn i Sveriges. Hon får vara ute och leka med både killar och tjejer och är med på alla lektioner i skolan.

Från den dagen Elaf får sin första mens förändras hennes föräldrars regler. Elafs klasskompisar får inte veta något om de förbud och förhållningsregler som hädanefter präglar hela Elafs tillvaro. Hon betraktas numera som kvinna och som kvinna får hon inte delta i simningslektioner med killar, hon får inte leka med killar och hon får absolut inte ses ute med killar.

Här får läsaren hela Elafs berättelse, tre decennier, de första av förtryck och senare frigörelsen. Modet Elaf innehar för att gå sin egen väg och göra upp med föräldrarnas världsbild och historia är enorm. Berättelsen varvas med faktaavsnitt och intervjuer med författarens föräldrar som berättar hur de förhåller sig till hedersnormer idag. Det gripande med denna skildring är hur Elaf genom sin envishet lyckas få föräldrarna - framförallt sin pappa - att förändra sin världsbild. 

Elaf Ali arbetar annars som journalist på SVT. 

Boken passar alla från högstadiet och uppåt. Den är viktig för alla vuxna som arbetar med ungdomar. 

Raben & Sjögren 231 s.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar