onsdag 22 september 2021

Vackra värld, var är du

 

Författare: Sally Rooney

Sally Rooney har gjort succé med sina tidigare böcker Samtal med vänner och Normala människor. Också tv-serien baserad på den senare boken blev en stor framgång. Därför är förväntningarna på hennes nya bok skyhöga. Och det är alltid svårt när man går in i en läsning med den typen av ingång, att göra boken helt och hållet rättvisa. Det blir min lilla brasklapp inför det här boktipset.

Alice är internationell bästsäljarförfattare som efter ett psykiskt sammanbrott dragit sig tillbaka till ett stort hus på landet för att återhämta sig. Hennes bästa vän Eileen är underbetald redaktör på en kulturtidskrift, bor och jobbar i Dublin. I deras trojka ingår också Simon, barndomsvän till Eileen som hon också varit (och är?) kär i. Samtidigt som Alice på sitt håll börjar dejta Felix, en lagerarbetare med ett helt annorlunda förflutet och bakgrund än Alice själv och hennes vänner, inleder Eileen och Simon ett förhållande.

Vi får dels följa de båda väninnorna i noggrant beskrivna vardagsskildringar av vad de gör, vem de träffar och hur de rör sig i livet, berättade i rappt tempo. Dels lär vi känna dem genom långa mejl de skriver till varandra om saker de tänker på men i ganska liten utsträckning om vad de gör. Det är vindlande tankegångar om moral, etik, filosofi, religion och historia. Men mejlen innehåller också en viss underliggande kritik, särskilt från Eileen till Alice om hur den andra lever sitt liv.

Det är ett spännande berättargrepp Ronney valt, som ger henne möjlighet att skildra sina huvudpersoner både utifrån och inifrån. Samtidigt lär vi ändå bara känna deras inre genom vad de väljer att berätta för sin väninna. Även i dialogerna med Simon och Felix får vi en känsla av att de inte alltid säger allt. Eller kanske snarare att de oftast säger saker de kanske tror att den andra vill höra, eller bara de bitar de förmår dela med sig av.

Alla dessa detaljer och tankar gör läsningen lite snårig och krävande. Det är inte lika lätt att bara ge sig hän åt berättelsen och läsäventyret som i de två tidigare böckerna. Men med det sagt är det en riktigt bra och läsvärd bok. Och även om det är en delvis ganska annorlunda bok från de båda tidigare kretsar den kring samma ämnen: vänskap, kärlek, sex, klass, människors oförmåga till kommunikation.

Slutet känns lite snabbt ihopkommet. Men det är lyckligt och det unnar man verkligen de här sökande människorna efter att ha följt dem en tid. Passar gymnasiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar