tisdag 17 augusti 2021

Inte av denna världen

 

Yaa Gyasi

Gifty jobbar på ett labb med att undersöka hjärnor på möss för att ta reda på mer om olika beroendebeteenden. När hon arbetar i labbet nås hon en dag av ett telefonsamtal om att hennes djupt religiösa mamma har slutat komma till kyrkan och retirerat till sin säng. Det här har hänt en gång tidigare, när Gifty bara var ett barn. Då blev hon sänd till föräldrarnas födelseland Ghana tills mamman var bättre. Nu beslutar hon att mamman ska komma och bo hos henne, i hennes sovrum, tills hon tillfrisknar.

Vi läsare får omväxlande följa Giftys arbete med djurförsöken, hennes försök att få mamman att äta och dricka eller kanske ta sig ur sängen och hennes familjs historia. Från det att föräldrarna möts på marknaden i Kumasi, via deras flytt till USA, faderns återflytt till Ghana och den förfärliga olycka som drabbade den lilla familjen i det nya landet och som färgat Giftys liv och yrkesval.

Det är en berättelse om immigration, om att vara en minoritet och om allt man förlorar i flytten. Om att växa upp i ett starkt religiöst sammanhang och om att slitas mellan tro och vetenskap. Men också om sorg, uppgivenhet och saknad.

Passar gymnasiet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar