torsdag 25 februari 2021

Vänligheten

Författare: John Ajvide Lindqvist

En dag står det en låst, gul container i Norrtälje hamn. Ingen vet hur den kom dit eller vad den innehåller. När Containern så småningom öppnas görs en makaber upptäckt. Containern innehåller också något annat, något som sipprar ut och sprider sig i staden och gör Norrtälje till en allt mörkare, dystrare och ovänligare plats. 

Max och Johan är barndomsvänner och nu i 30 årsåldern. Båda provade lyckan i Stockholm efter studenten men har av olika anledningar återvänt till Norrtälje. På fritiden spelar de minigolf eller pokémon go. Det är när de spelar pokémon go som de träffar bästisarna Siw och Anna för första gången. Det är Siw som dragit med sig Anna på pokémonjakt, Anna hade hellre stannat hemma och druckit vin. Johan tycker inte alls om de två jämnåriga kvinnorna, men Max och Siw börjar prata. Det kommer så småningom visa sig att Max och Siw har något mycket speciellt gemensamt och båda vet att något fruktansvärt håller på att hända med deras hemstad.

Vänligheten är en drygt 700 sidor lång bladvändare. En både spännande skräckroman och en träffsäker samtidsskildring. Passar för gymnasiet och uppåt.

Ordfront förlag, 715 s.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar