torsdag 7 januari 2021

Institutet

Författare: Stephen King

Luke Ellis är på många sätt som vilken tolvåring som helst – han älskar att vara med sina kompisar, spela tv-spel och äta pizza. Men han har också alltid vetat att han är speciell. Han är extremt intelligent och har fått hoppa över flera klasser i skolan. Endast tolv år gammal har han nu blivit antagen till två universitetsutbildningar vid två av USAs mest ansedda universitet och planerar att läsa dessa parallellt, vilket hans lärare inte tvivlar på att han kommer att klara av. Dessutom händer det ibland märkliga saker runt Luke. När han är upprörd kan föremål förflytta sig, falla till marken och gå sönder utan att han rört vid dem. Men detta är inte något som han själv eller hans föräldrar lagt särskilt stor vikt vid. Men det visar sig att det finns andra människor som länge haft koll på Luke och som är intresserade av honom just på grund av detta.

En dag kidnappas Luke och hamnar på Institutet – en byggnad belägen djupt inne i Maines skogar. På Institutet träffar Luke andra barn som också blivit kidnappade. Det visar sig att alla barnen besitter särskilda förmågor – vissa har telepatiska förmågor medan andra, som Luke, har så kallad telekinetisk förmåga. De barn som varit på Institutet längre än Luke berättar att de regelbundet utsätts för obehagliga experiment av de vuxna som arbetar på Institutet men ingen vet varför de är där och vad experimenten har för syfte. Luke får också veta att alla barn så småningom förflyttas till en del av Institutet som kallas för ”den bakre hälften”, men vad som händer när man kommit dit är det inte heller någon som vet.

Institutet är en spännande, skrämmande och välskriven skräckroman och har många beröringspunkter med flera av Stephen Kings tidigare romaner. Romanen väcker flera intressanta tankar om hur vi människor rättfärdigar onda handlingar: är det rätt att låta några människor få lida för att fler ska få det bättre? Även om Institutet är en roman med övernaturliga inslag, är det en roman som i mångt och mycket både handlar om människans bitvis mörka historia och om vår samtid.

Passar för gymnasiet och uppåt.

Albert Bonniers Förlag, 672 sidor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar