torsdag 21 januari 2021

De vuxnas lögnaktiga liv


Författare: Elena Ferrante 


Precis som de flesta av Elena Ferrantes böcker utspelar sig De vuxnas lögnaktiga liv i Neapel. Romanen handlar om Giovanna som vi får följa från att hon är 12 år fram tills att hon är 16 år.

Romanen börjar med att Giovanna hör sin pappa säga till mamman att Giovanna blivit ful. Eller egentligen säger han inte ordagrant att Giovanna blivit ful, men att hon blivit lik sin faster Vittoria och det är lika illa. Giovanna har aldrig träffat sin faster men har bara hört pappan berätta om hur motbjudande hon är. Efter pappans kommentar blir Giovanna medveten om sitt utseende på ett nytt sätt och hon upptäcker att hennes kropp håller på att förändras, vilket skrämmer henne. Hon blir också besatt av tanken på fastern, kanske skulle det kännas bättre om hon fick träffa henne? Efter en massa tjat på föräldrarna går de tillslut motvilligt med på att låta Giovanna träffa sin faster.

Till skillnad från Giovannas far, som lyckats ta sig bort från Neapels fattigkvarter där han växte upp och flyttat till den finare övre delen av staden, har fastern stannat kvar. Giovanna har aldrig varit i den delen av staden förut och en ny värld öppnar sig för henne. Giovanna fascineras av sin faster, hon är så annorlunda mot hennes föräldrar och föräldrarnas vänner. Hon börjar besöka fastern ofta och i takt med att hon umgås mer med fastern börjar hennes syn på föräldrarna förändras. Hon börjar se saker på ett nytt sätt och förstår att familjen kanske inte är så perfekt som hon tidigare trott.

En fin roman om att växa upp. Passar för gymnasiet och uppåt.

Norstedts, 336 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar