måndag 3 februari 2020

Wilder Girls

Författare: Rory Power

För 18 månader sedan kom vad som i boken benämns som The Tox till flickskolan på ön Raxter – ett virus som först orsakade att en del lärare dog och sedan även tog sin i elevernas kroppar för att antingen döda flickorna eller förvandla deras kroppar fullständigt. Det är därför bestämt från högre nivå att skolans elever och den personal som återstår ska hållas isolerad, i karantän, i väntan på botemedel och att ingen får gå utanför det stängsel som omgärdar skolan. Utanför stängslet finns det dessutom djur som drabbats av The Tox och därför blivit ännu farligare än förut. Ingen elev, förutom de som har uppdraget att hämta den mat som staten skickar till skolan, vågar bryta mot ordern – de är helt utlämnade till sig själva och varandras nya kroppar. Dödsfall och slagsmål är en del av vardagen.

Berättelsen utspelar sig utifrån Hetty och Byatts perspektiv, två personer som varit oskiljaktiga sedan första dagen på flickskolan. Till deras gäng hör också svåråtkomliga Reese som, enligt Hetty, kommer överens med Byatt men verkar förakta Hetty. Men när Byatt försvinner har Hetty inget annat val än att försöka hitta henne – tillsammans med Reese. Är de beredda att bryta karantänen för att rädda Byatt? Vågar de ta sig utanför stängslet?

Boken är ofta obehaglig, stundtals väldigt otäck och spännande. Den är vackert skriven och läsaren kommer karaktärerna nära . Jag vill både vara kvar på och lämna ön Raxter så fort som möjligt. Många har beskrivit boken som en feministisk och queer version av Flugornas herre. Författaren lyckas väldigt väl med att skriva fram en skräckhistoria där vänskap och kärlek ändå får ta plats och ha lika många dimensioner som de fenomenen har i det verkliga livet. 

Boken är än så länge inte översatt till svenska. Passar absolut från gymnasiet och uppåt, kanske till och med kan läsas i lite tidigare årskurser än så. 

Delacorte Press 368s.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar