onsdag 19 februari 2020

Kirke

Författare: Madeline Miller


Kirke är en gudinna i den grekiska mytologin och hon förekommer bland annat i Odysséen där hon förvandlar Odysseus besättning till grisar och förför Odysseus med hjälp av trollformler. Kirke brukar betraktas som den första häxan i den västerländska litteraturen och i denna nya berättelse om Kirke ger Madeline Miller en mer komplex bild av ”Aiajes trollkvinna”.

Kirke är dotter till solguden Helios och havsnymfen Perse. Hennes föräldrar blir tidigt besvikna över att Kirke inte visar sig bli den vackra nymf som de hoppats på och de kommer därmed inte kunna gifta bort henne till en mäktig kung eller till någon av Zeus söner. Hon får dock bo kvar i Helios salar så länge hon håller sig i bakgrunden och inte gör något väsen av sig. En dag träffar Kirke fiskaren Glaukos som hon blir förälskad i och för att de ska kunna gifta sig och leva med varandra i evighet förvandlar Kirke honom till en gud. När Glaukos väl blivit förvandlad svalnar dock hans intresse för Kirke och han blir istället kär i den vackra nymfen Skylla. Kirke blir förkrossad och svartsjuk och som hämnd förvandlar hon Skylla till ett sjöodjur. För detta blir Kirke bestraffad av sin far och blir förvisad till den avlägsna ön Aiaje där hon ska leva i evig ensamhet. Det visar sig dock att Kirke inte kommer att bli helt ensam på ön. Innan Odysseus och hans besättning stiger i land på hennes ö har det varit både olympiska gudar och andra sjömän där.

I berättelsen om Kirke väver Miller in flera olika mytologiska berättelser där Kirke har ett finger med i spelet, men man behöver inte vara bevandrad i den grekiska mytologin för att hänga med i handlingen. Kirke är framför allt en vacker och välskriven äventyrsroman om en kvinna som försöker hitta sin plats i en mansdominerad värld. Passar för gymnasiet och uppåt.


Wahlström & Widstrand, 392 sidor.

1 kommentar:

  1. Den där skall jag snart läsa. Blir nog nästa månad tror jag. Skall bli intressant.

    SvaraRadera