måndag 26 augusti 2019

Kvartetten

Författare: Aja Gabel

Att spela tillsammans är som att klä av sig naken inför någon. Att bilda en kvartett är att lägga sin musikaliska karriär i händerna på ett kollektivt öde. I Aja Gables roman, hennes debut, får vi följa fyra musiker som valt att göra just detta. Som helhet är de starkare än var för sig, men samtidigt är ingen starkare än kvartettens svagaste länk.

När vi först stiftar bekantskap med Van Ness stråkkvartett är det 1994 och de gör sin examenskonsert vid konservatoriet. Det är Jana, förstaviolinist, organisatör, perfektionist och streber som för ordet till en början. Sedan får vi omväxlande följa dess fyra medlemmar fram till 2010, genom motgångar och framgångar, kärlek och hat, sjukdom och sorg, smärta och glädje. Förutom Jana är det Henry på altviola, ett sorglöst underbarn med silversked i mun, Brit på på andraviolin, vacker men osäker och kärlekstörstande och på cello Daniel, gruppens äldsta medlem, ständigt arg och misstänksam och hårt arbetande. De fyra musikerna är beroende av varandra, känner varandra bättre än de känner någon annan efter en halv livstid av att ha synkat scheman och utforskat varandras själar genom musiken. Att göra ett livsval kan innebära ett livsval för tre andra personer, att inte orka innebär käppar i hjulet för tre andras musikaliska karriärer.

Kvartetten ger en initierad inblick i det hårda livet som professionell musiker. Det är både fruktansvärt, imponerande och magiskt.

Sekwa förlag, 387 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar