måndag 8 juli 2019

Sexstrejken

Författare: Åsa Hellberg

Åsa Hellbergs ungdomsboksdebut är en del Moxie och en del Lysistrate. Handlingen utspelar sig på en fiktiv gymnasieskola i Stockholm där några tjejer plötsligt får nog av sexuella trakasserier, hatbudskap och dickpicks och bestämmer sig för att försöka påverka situationen genom att utlysa en sexstrejk. Några gillar idén men många hatar den, tycker att tjejerna blivit galna feminazis och hoten eskalerar.

I centrum står en osannolik kompistrio bestående av Belle, den snygga populära utseendefixerade, Majken, den medvetna feministen och Vilda, den gråa musen ingen någonsin varken ser eller hör. Runt dem rör sig också Lukas, skolans populäraste kille, Robin som tagit täten i hatgänget, David som är Majkens bror och anitfeminist och Belles mamma Zara som råkar ut för en brutal våldtäkt som blir katalyseraden för handlingen.

Precis som Hellbergs böcker för äldre läsare är den mycket på gång i den här romanen. Inte "bara" sexstrejk, våldtäkt, vänskap och kärlek, utan även föräldrars skilsmässor, otrohet, påtvingad religiositet och uppbrott från den och mycket mer får vi läsa om. Det är alltså en mycket händelserik berättelse. Hellbergs tonträff i tonårsspråket är ojämn och pendlar mellan helt okej och totalt tondöv. Vill man ha underhållning i rasande takt med aktuella samhällsämnen och berörande livsöden är det ett perfekt val. Om man söker fördjupning och total logik i handling kan man hellre läsa något annat.

Passar högstadiet.

Bonnier Carlsen, 243 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar