torsdag 10 maj 2018

Moxie - dags att slå tillbaka

Författare: Jennifer Mathieu

Vivian går på East Rockport High i småstaden East Rockport i Texas. På skolan råder en helt osannolikt sexistisk stämning. Om tjejer försöker uttala sig på lektionerna ropar de populära fotbollskillarna "Gör mig en macka" (i betydelsen att tjejer ska vara tysta och hör hemma i köket där de ska serva män). Om en tjej har för tajta kläder anses hon distrahera killarna och kan hon bli utkallad ur klassrummet under slut-shaming-liknande former för att sedan få gå runt resten av dagen i en anskrämlig gammal träningströja, medan killarna utan kommentarer eller repressalier får gå runt med t-shirts med tryck som "Great legs - when do they open?". Tjejerna får utstå tafsande i korridoren rutinmässigt utan att skolledningen reagerar, och killarna organiserar årligen en "skönhetstävling" som resulterar i att en tjej utses till "most fuckable".

En ny tjej, Lucy, kommer till skolan. Hon ser allt det sjuka som pågår på East Rockport med utifrånögon och det kickar igång något inom Vivian. Inspirerad av hennes mammas ungdom som Riot Grrrl och de fanzines de gjorde då gör hon ett eget litet fanzine i smyg. Hon kallar fanzinet för Moxie, vilket betyder mod eller attityd och i det uppmanar hon alla som vill protestera mot sakernas tillstånd att komma till skolan med stjärnor eller hjärtan målade på händerna. Hon lägger fanzinet på alla tjejtoaletter och väntar spänt på vad som ska hända.

Jag vet inte om Texasverkligheten är för långt från våra skolelevers vardag för att de ska kunna identifiera sig. Men berättelsen om att starta något stort med en liten rörelse och om att verkligen ha fått nog av sakernas tillstånd och hitta sätt att göra något åt det kan inspirera. Tjejerna på skolan, som är väldigt segregerad, finner ny gemenskap och kraft hos varandra över de vanliga klass- och etnicitetsbarriärerna. Passar högstadiet och gymnasiet.

Gilla böcker, 348 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar