onsdag 15 maj 2019

Kåda

Författare: Ane Riel


Liv och hennes föräldrar lever isolerad på en liten dansk ö. Hon går inte i skolan och den ende lekkamrat hon har är hennes tvillingbror Carl, som gått bort och endast lever kvar i hennes fantasi. För Liv är han ständigt med och har tankar om det mesta hon upplever. 

Livs mamma lider av en sådan enorm fetma att hon inte kan ta sig ur sängen. Pappan har samlarmani och staplar saker i varenda vrå av deras hem. För att slippa sätta Liv i skolan har föräldrarna iscensatt hennes död. 

Familjen lever i sin lilla bubbla. Livs pappa låter henne följa med ut på jakt och lär henne snara kaniner och skjuta pilbåge. Han skickar henne på uppdrag i skogen och varje gång det kommer besökare, t.ex. brevbäraren får Liv gömma sig i en av flera containrar de har stående på gården.

När Livs farmor kommer för att hälsa på familjen upptäcker hon ett liv i misär. Liv känner inte till något annat och har därför aldrig ifrågasatt hur föräldrarna bestämt att familjen ska leva sitt liv. Hon vet inget om att det finns andra barn att leka med eller ett samhälle utanför skogen som omger hemmet. Hon tycker att de historier som farmor berättar om andra människor och ting hon varit med om som konstiga. 

Sakta men säkert krackelerar den verklighet som Liv känt som den enda och genom henne får vi den groteska och fasansfulla berättelsen upplevd som ett naivt barns äventyr. 

Boken passar senare delen av gymnasiet och uppåt. 

Modernista 239 s. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar