fredag 31 maj 2019

Kärleken vi inte förstår

Författare: Bart Moeyaert

Två böcker fanns översatta till svenska av årets ALMA-mottagare Bart Moeyaert, bilderboken Afrika bakom staketet och ungdomsboken Kärleken man inte förstår. Medan bilderboken inte var aktuell för en återutgivning har nu ungdomsboken fått ett nytt liv med en lite annan titel.

Kärleken vi inte förstår är ett kammarspel i tre akter. I centrum står en dysfunktionell mamma och hennes fyra barn. I bokens tre delar kommer och går olika människor i deras liv, men det som är konstant är kärleken, den vi inte riktigt förstår.

Varje kapitel är ett nedslag i familjens liv vid olika kritiska tidspunkter. Berättelserna kretsar kring syskonskapet, syskonens kärlek till varandra och hur de månar och tar hand om varandra. Storasyster Bonnie som är utflyttad, som de är på väg för att besöka i första delen, kommer hem igen i sista delen för att hjälpa sina syskon när mamman inte räcker till. Storebror Axel som vill skydda sina småsystrar, men som till slut ändå måste ge sig av i sista delen av boken. Mellansystern och jagberättaren som bär på både sorg, omsorg, lung och ilska i familjestormarnas öga. Och lillasyster Edie som inte talar så mycket, som tycker om att klättra och som alla syskonen vill skydda och ta hand om.

Det blir otäckt och dramatiskt i första delen där dramat rör sig kring mammas pojkvän Bordzek som besöker Axels rum om nätterna, något som alla vet om utom mamman som inte vill se några fel i sin polske älskare. I andra delen blir det lite tragikomiskt när familjen får ett brev om att mormor, som ingen av barnen har träffat, har dött och lämnat efter sig ett testamente. I det står att de ska ta hand om Skip de Bootsman, en äldre herre som tagit hand om mormodern hennes sista tid. Barnen blir uppspelta över att ärva en mansperson, men mamman är skeptisk, inget gott har någonsin kommit från hennes mamma. Tredje delen går i moll, då har Axel slutligen övergett familjen och den narcissistiska mamman till förmån för "sin Mortimer". Ändå avslutas boken med glimten i ögat när det visar sig att Skip de Bootsman inte kommer att låta mamman glömma vad hon försakat för sin tillfälliga kärlek - just nu en flygares - skull.

Det är en ganska tunn och snabbläst bok, men för den skull inte lättläst. Mycket försiggår under ytan, mycket förbli outtalat och lämnas åt läsaren. I skolan kan den fungera utmärkt i boksamtal på högstadiet. Utan vuxenstöd kräver den sin läsare och passar bättre från gymnasiet och uppåt.

Gilla böcker, 107 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar