onsdag 6 februari 2019

Potatisskallen

Författare: Robert Hannah

Potatisskallen är en självbiografisk roman skriven av politikern Robert Hannah. Vännerna Noor och Samer är inte identiska med några personer i verkligheten, men deras historier är bitar av olika personers liv så som Robert känner till det. Vännerna är alla tre födda och uppvuxna i Sverige och brottas med problem som rör identitet, intolerans, rasism och hederskultur.

Av äldre släktingar kallas de potatisskallarna. De utmanar den rådande kulturellt nedärvda ordningen, men i svenskars ögon blir de ändå alltjämt invandrare.

Noor drömmer om att bli rapstjärna, Sveriges svar på Lauren Hill. Hon har rötter i Somalien och hennes familj tvingar ideligen tillbaka henne in i den värld hon försöker bryta sig ur.

Syriern Samer lever dubbelliv och döljer sin dragning till män för sin familj. Med Robert kan han vara sig själv, men när familjen upptäcker sanningen sätts killarnas vänskap på spel.

Robert är assyrier. I hans värld styr polyesterklädda farbröder. Det är kristet ortodoxa värderingar och en dominerande machokultur som är rådande. Robert bryter dessa normer och kommer ut som öppet homosexuell - för hela svenska folket.

En uppväxt av det här slaget väcker vrede och Robert var länge arg över orättvisan i att inte få samma möjligheter som andra unga svenskar. Att ständigt behandlas som en andre klassens medborgare och inte ses som en självklar del i det svenska samhället. I boken och i livet berättar Robert hur han går från att vara en ung kille som egentligen vill slå folk på käften, men väljer att slå alla med häpnad.
Han använder sitt starkaste vapen – sin hjärna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar