torsdag 14 februari 2019

Koll på nätet

Författare: Monika Staub Halling

Nypon förlags specialitet är lättlästa böcker. De senaste åren har de utökat sin skönlitterära utgivning med en mycket fin faktaboksutgivning. Oftast fungerar Nypons böcker på flera plan och för flera målgrupper. Dels för de som verkligen behöver lättläst och dels för de normalläsande barnen i början av sin läsutveckling samt för de som är nya i svenska språket.

Monika Staub Halling är skolbibliotekarie i Lund och har flerårig erfarenhet från arbete med skolelever i alla årskurser med olika internetrelaterade ämnen. I boken, som är hennes debut som författare, delar hon med sig av hur man kan förklara och resonera med skolelever eller egna ungar. Boken går noggrant igenom svåra frågor som vad "nätet" är, vem vi är på nätet, hur man bäst hittar och hur man får koll på källorna. Trots att det är en lättläst faktabok med sparsmakad text och bara 80 sidor, känns den mycket gedigen. Det är tydligt att författare har djup kunskap om sitt ämne, men samtidigt förstånd att välja bort det som blir för mycket för den här typen av bok.

Några elever kommer säker att vilja läsa den här boken själva, men bäst tror jag att den fungerar som samtalsstartare i klasser eller hemma. Den har både innehållsförteckning, en liten lista med svåra ord längst bak och ett register, precis som en riktig faktabok ska ha. Den passar bästa på låg- och mellanstadiet men tack vare sitt "obarnsliga" tilltal även på högstadiet för elever som av någon anledning behöver lättläst.

Nypon, 80 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar