lördag 7 april 2018

Finns det björkar i Sarajevo

Författare: Christina Lindström

Christina Lindström har haft stora framgångar som skildrare av tänkande pojkar eller unga män, både i lättlästböckerna om Leo, den underbara mellanåldersboken Hugo och kepskampen och hennes två tidigare ungdomsböcker Hälsningar från havets botten och Jack. Hennes böcker är dessutom ofta roliga trots allvarliga teman och har bra och trovärdiga dialoger. Den här nya boken är inget undantag utan håller samma höga kvalitet.

Precis som de tidigare ungdomsböckerna är det en kille i huvudrollen, Kevin. Han går ettan på gymnasiet och upplever att gymnasiet har blivit lite av en chans att börja om. Han har blivit kompis med Hannes som är världens bästa, han har fått hänga med på några fester. Plötsligt händer livet honom, plötsligt erbjuder det honom mer än att ständigt skämmas över storebror Charlie som har en intellektuell funktionsnedsättning, åka bergochdalbana på mammas lynniga humör och tyngas av pappas mörka minnen från krigets Balkan. Är det då så konstigt att han ljuger för Charlie, som han har lovat att ta hand om när mamma och pappa har åkt till Sarajevo, för att kunna följa med Hannes på Liseberg?

Det blir en kväll som Kevin sent ska glömma. Hannes har tagit med sin helt överaktiva men ändå på något vis snälla flickvän Linn och hon har stämt träff med sin kompis Amanda, Amanda som också spelar i damlaget precis som Linn och som tycker att Kevin är snygg. Allt hade varit som en dröm om det inte hade varit för två saker. Amanda visar sig ha en pojkvän, Jacob från Lund. Och när Kevin kommer hem är inte Charlie hemma. Han har så klart inte alls klarat sig själv den här kvällen. Han har gått ut för att köpa chips och inte kommit tillbaka.

Det blir en både fantastisk och förfärlig vårhelg då Kevin, Hannes, Linn och Amanda letar efter Charlie kors och tvärs över Göteborg. Kevin är en person som har en tsunami av tankar och känslor inom sig men väldigt svårt att få något av allt det ur sig. När han går ner i spagat av lycka inombords kommer max ett halvt småleende ut på utsidan. Han oroar sig för att säga fel saker på ett sätt som gör att fel saker ständigt kommer ut ur hans mun. Ändå har han på något vis hittat rätt med Hannes, Linn och Amanda, det uppstår en kemi i kompisgänget. Lindström skildrar det så fint att vi som läsare också trivs så oerhört väl med att hänga med de här fyra ungdomarna. Innan berättelsen tar slut blir det både spirande kärlek, svartsjuka och svek och  fördolda hemligheter som avslöjas.

Det är en bok som passar högstadiet och gymnasiet. Och eftersom det nästan inte framkommer av texten ovan måste jag också påpeka att det är en väldigt rolig bok. Kontrasten mellan vad Kevin tänker och vad som kommer ut ur hans mun är stundom stor komik, jag skrattar högt flera gånger. Skulle man önska sig något ytterligare av den så vore det att den skulle ha varit utgiven i mjukt band istället för att bättre matcha målgruppen.

B.Wahlströms, 271 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar