tisdag 17 april 2018

Alla floder flyter mot havet

Författare: Dorit Rabinyan

Hilmi och Liat träffas i New York på 90-talet. Han är palestinier och hon är israeliska. Hon lånar en flott våning av vänner på upper Manhattan. Han bor i charmig konstnärsstudio i Brooklyn. Han hankar sig fram som konstnär. Hon är översättare på stipendium som jobbar i New York tillfälligt.

Ett halvår senare ska hon flytta tillbaka till Tel Aviv. 

De faller hejdlöst för varandra och inleder en relation med vissheten om att denna är slut den dagen Liat återvänder till Israel. Ju närmre dagen kommer desto starkare blir Liats och Hilmis känslor för varandra. Ju mer de umgås inser de också att de aldrig kommer kunna bortse från ursprung och identitet och den konflikt som alltjämt pågår mellan Israel och Palestina. Konflikten finns i deras identitet och ursprung.

Boken berättar historien om konflikten genom Liat och Hilmis förälskelse.

Författarinnan Dorit Rabinyan besökte i mars 2018 Umeå Littfest och där berättade hon om Liat och Hilmi och att "de är födda och uppvuxna en dryg timme från varandra, men mellan dem finns hinder som gör att de aldrig träffas. New York var en neutral plats där de - och läsaren - ser konflikten med andra ögon."..."Liat är som Israel och judinna den priviligerade, den som har övertaget och friheten att röra sig, till skillnad från Hilmi som som palestinier tillhör det ockuperade och förtryckta folket."

Boken har uppmärksammats internationellt då den 2016 förbjöds  av Israels utbildningsministerium i Israelisk skolundervisning. 

Nordstedts 303 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar