tisdag 1 augusti 2017

Ditt liv och mitt

Författare: Majgull Axelsson

Märit ska göra ett stopp på vägen från Kastrup, där hon landat efter att ha besökt barn och barnbarn i Indien, till hemmet i Stockholm. Nämligen i Norrköping där hon ska fira sin strokedrabbade tvillingbrors 70-årsdag. Och sin egen. Men besöket i Norrköping tar emot, hon har en dålig relation till sin bror och besöket i uppväxtstaden, i huset där hon växte upp där brodern numera bor mer sin fru som också är Märits barndomsvän, river upp en massa onda minnen. Kanske är det därför hon helt oväntat stiger av i Lund. Där finns också obearbetade minnen av skuld och vanmakt och kanske är det nu det är dags att se dem i vitögat en gång för alla.

Märit är inte ensam. Med sig, som ett högst ovälkommet sällskap, har hon Den Andra. En död tvillingsyster som är både undermedvetet, överjag och minnesväktare, både samvete och hämnerska, i Märits huvud.

Bit för bit berättar Axelsson om Märits uppväxt i en "synnerligen dysfunktionell familj". Om en bror som inte är som alla andra men som modern slåss för att få ha kvar hemma och vårda i medmänsklighet och värdighet, trots att samhällets rekommendationer var helt andra då. Om den komplicerade relationen till vännen Kajsa och de tyranniska morföräldrarna. Det är både spännande och sorgligt att läsa hur samhället stängde in och skapade monster och låste i konventioner. Och hur lätt ett människoliv, fel sorts människoliv, vägde i dåtidens Sverige.

Passar gymnasiet.

Brombergs, 364 sidor.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera