torsdag 24 augusti 2017

Blybröllop

Författare: Sara Paborn

Bibliotekarien Irene har varit gift med kabeldragaren Horst i trettionio år. Hon har alltmer tröttnat på hans ständiga sarkasmer om hennes intressen för litteratur och trädgårdsskötsel. 

Irene har en konservativ syn på biblioteket och bibliotekarien som folkbildare och förmedlare av "fin" litteratur. Hon ser stoiskt på hur lyrikhyllorna får lämna plats för karaokemaskin och arbetsrummen byts ut mot ambulerande arbetsplatser där varje anställd har sina tillhörigheter i en flyttbar korg. 

En dag hittar Irene en kista med blytyngder hon ärvt av sin mamma i källaren och en tanke om att göra sig av med sin man börjar ta form. Med ens utvecklar hon ett överdrivet intresse för amatörkemi och tillskansar sig mängder med kunskaper om gifter.

Efter att i flera år förminskat sig själv så till den grad att hon glömt bort att njuta av allt det hon tycker om börjar hon tillsätta blysocker i makens kaffe. Desto större verkningar blyet har och ju svagare Horsts hälsa blir inser Irene hur enkelt det är. Hon blir modigare och modigare och tillsätter snart blysockret i nästintill varenda av makens måltider. 

Blybröllop är inte en vanlig deckare. Det är en berättelse om ett makabert mord, men som läsare rycks man med i dess andemening - hur svårt det är att leva och få ta plats i tvåsamheten och vilken frihet det kan vara att äntligen få leva utan att jämka med någon annan. Med bitande humor berättas här om en kvinnas minst sagt överraskande väg till frihet. 

Brombergs bokförlag, 231 s.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar