söndag 2 april 2017

Den mörkaste delen av skogen

Författare: Holly Black

Hazel och Ben är syskon och bok i Fairfold, en liten by där sagor är levande och skogen runt omkring befolkas av hemlighetsfulla och grymma väsen. Bens bästa vän Jack är en bortbyting och alla vet att det som berättas i sägnerna är sant, men håller man sig bara till reglerna och är artig mot skogsfolket, kan man leva ett nästan normalt liv i Fairfold. Annat är det för turisterna. De kan inte reglerna, förstår inte att akta sig och är lovligt byte för skogens väsen och det försvinner ett antal varje år. Några återfinns döda, andra aldrig, ändå fortsätter turisterna att komma dit. En sak turisterna absolut vill se är kistan med den sovande pojken med hornen. Sedan urminnes tider har han vilat i sin glaskista i en glänta i skogen. Turisterna begapar honom och traktens tonåringar samlas för att festa kring kistan. Men för Hazel och Ben är han något mer än en attraktion, för dem är han en prins och de är förälskade i honom båda två.

En morgon är glaset krossat och kistan tom. Mörka makter verkar vara i rörelse i Fairfold, plötsligt är inte lokalbefolkningen fredade för skogens mörka makter. Hazel börjar hitta konstiga meddelanden i sitt rum, målade i lera på väggen och i sina fickor. Nu kommer hennes och Bens barnsliga upptåg i skogen, då de som naiva och övergivna barn jagade monster och då Hazel avlade ett löfte hon inte borde ha avlagt, tillbaka till henne. Är det nu det är dags att infria löftet till Alkungen? Vad är det för mörker som hotar deras stad? Vem har befriat prinsen och varför? Och vem ska rädda Fairfield om inte Hazel gör det?

Holly Black är en spännande författare för hon är ganska ojämn och dessutom skriver hon väldigt olika sorters historier. Jag var så väldigt förtjust i Dockskelettet men betydligt mer tveksam till Den kallaste flickan i Coldtown. Ett gemensamt drag är dock att hon ofta utgår från sagans kraft, och det är ett drag jag verkligen gillar hos henne. Har man väl uttalar de magiska orden, har man satt sägnens boll i rullning, så måste man följa med till slutet. Det finns så klart sätt att överlista trollen och älvorna, om man kan sina sagor, men de är bara för de djärvaste och listigaste.

Rabén & Sjögren, 323 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar