tisdag 11 april 2017

Det här kalla landet

 Författare: Det här kalla landet

Pernilla Geséns nya ungdomsroman utspelar sig i Nordland, ett dystopiskt Sverige där ekonomin har gått åt pipan och det högerextrema partiet Nya Demokraterna har goda chanser att komma i regeringsställning i det stundande valet. Nya Demokraterna anklagas för att vara "arthatiska" och deras politik går ut på att skylla tillståndet i landet på de "nyberesta" och rikta in stora besparingar på "folkförflyttade" som de, när ingen utomstående hör det, nedsättande kallar "nidingar".

Huvudpersoner är omväxlande Noomi och Zahra. De går i samma klass i ettan på gymnasiet och är varandras motsatser och fiender. Noomi bor i den finaste delen av staden i en stor villa. Men trots att hennes föräldrar har fina jobb skorrar det på hemmafronten. Noomis storebror har gått med i det nya partiet vilket starkt ogillas av föräldrarna, som dessutom har varit tvungna att gå ner i tid på grund av de dåliga tiderna vilket betyder mindre pengar att shoppa för för Noomi.

Zahra bor med sin pappa i en nedgången förort där våldsamma ungdomsgäng härjar. Pappan driver en närbutik och jobbar jämt. Övrig tid är han som en zombie, bedövad av sorgen efter en fru och en liten son som dött i flykten från "Istad", ett land som varit krigshärjat i flera år men där det nyligen äntligen blivit fred. Zahra å sin sida dövar sin sorg och ensamhet genom meningslösa fester, allt för mycket alkohol och äldre killar hon inte känner något för.

Mellan Noomi och Zahra finns Jasper, Noomis förälskelse från högstadiet som svärmar kring Zahra som en förälskad hundvalp. Noomis svartsjuka, i kombination med tillståndet i landet och det ivriga engagemanget från hennes bror och bästisen Sus, gör att Noomi dras till Nya Demokraterna och går med i deras ungdomsförbundet. Och valet närmar sig.

Geséns val att byta ut namn på land, partier och annat är ett sätt att förhöja och göra berättelsen allmängiltig på ett högre plan än Sverige lagom till nästa val. Risken är dock att förhöjningen verkar distanserande, att alltihop känns konstigt istället för drabbande. Det här kalla landet passar bäst på högstadiet, så väl som underhållningsläsning som i diskussioner kring demokrati och främlingsfientlighet.

B.Wahlströms, 239 sidor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar