lördag 20 februari 2016

Citronlemonaden

Författare: Hilde Henriksen
Illustratör: Helena Ohlsson

Det här är en enkel historia om att vilja höra hemma och höra till. Nasir har en mamma som kommer från Libanon. Hon är världens bästa och gör världens godaste citronlemonad. När Nasir dricker den känner han sol och styrka inombords, han orkar vad som helst. Men i skolan är det förbjudet att har med sig lemonad, Nasir får skäll. Plötsligt är Nasir arg på sin mamma. Varför är hon inte som andra mammor? Varför kan hon inte skolans regler, har hijab och lagar shish kebab istället för pannkakor? När sommarlovet kommer ska de åka till Libanon och hälsa på släkten. Nasir vill inte, han vill vara svensk och gå på fotbollsskola.

Sommaren kommer och flyget går söderut. Släkten står lycklig och väntar på flygplatsen. Och barnen spelar fotboll här också. Boken slutar hoppfullt med orden:

"Det här är också hemma, tänker han.
Men han tänker det på svenska"

Nypon förlag ger inte ut många bilderböcker, men när de gör det är det så klart ett angeläget ämne. Många barn i Sverige måste få lov att vara både och, få känna sig som hemma både här och där. Här är en bok som kan stärka dem i det och väcka diskussioner om vad som är hemma och varför.

Nypon, bilderbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar