onsdag 11 december 2013

Pym Pettersons misslyckade familj

Författare: Heidi Linde

Pym har en rätt misslyckad familj, åtminstone när hon jämför den med sina klasskamraters. Hon har två äldre syskon, tvillingar, som bråkar både med varandra, med Pym och med föräldrarna. Hon har en pappa som snarkar så högt att hennes mamma aldrig får sova utan går runt som en zombie. Det är alltid stökigt hemma hos familjen Petterson och allt som oftast blir det färdigpizza till lunch eftersom ingen hinner laga mat.


När Pym får i uppgift i skolan att skriva en sann historia om sin familj, om något som faktiskt har hänt, får hon därför väldiga problem. Hennes klasskamrater skriver historier om dramatiska förlossningar och förintelseläger. Någon skriver på vers och en annan har med sig rekvisita för att förstärka berättelsen. Den ena klasskamratens historia är bättre än den förra. Snart är det bara Pym kvar som inte har skrivit och hon börjar bli desperat. Varför kan det inte hända något spännande och lyckat i Pyms familj?

Smårolig bok som nog kan hitta och roa sina läsare i år fyra-fem. Men den innehåller en del lösa trådar och logiska luckor som jag inte gillar. Personer gör saker som känns omotiverade och delar i historien planteras in utan uppföljning eller mening. Jag lämnas med en lite irriterande känsla av förvirring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar