onsdag 11 december 2013

Små mekaniska mirakel

Författare: Lissa Evans

Peter Lutten tvingas flytta med sin mamma och pappa till en väldigt liten stad, eftersom hans mamma fått ett nytt jobb i närheten. Peters pappa växte upp i staden och han visar entusiastiskt Peter alla ställen han minns från sin barndom. Först när han berättar om sin farbror som var trollkarl och försvann spårlöst en dag blir Peter intresserad. En trollkarl är ju ändå en trollkarl.

Peter får en magisk ask av sin pappa, som han i sin tur fått av farbrodern innan han försvann, i vilken han hittar ett meddelande från farbrodern. I meddelandet står att han kommer försvinna och att den som är smart nog att hitta hans trolleriverkstad är en värdig arvtagare till alla hans saker. Peter förstår att utmaningen från början var riktad till hans far, men att han inte var rätt person, inte tillräckligt nyfiken för att lyckas lösa gåtan.

Peter är både tillräckligt nyfiken och tillräckligt uttråkad i den lilla staden för att kasta sig över mysteriet. Till sin hjälp tar han, om än lite motvilligt först, en av de enerverande trillingflickorna i huset bredvid, April. De börjar följa ett spår av ledtrådar som leder dem runt den lilla staden och bakåt i tiden. Snart förstår Peter och April att om de lyckas hitta den hemliga verkstaden kan de kanske också få reda på vad som hänt med trollkarlen.

Den här boken tyckte jag verkligen om. På sätt och vis är det en pusseldeckare, Peter följer ett verkligt konkret pussel av ledtrådar. Spännande och bra berättat. Fungerar nog utmärkt som högläsning också, från årskurs tre eller så.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar