tisdag 2 april 2013

Vad andra inte ser

Författare: Gillian Philip

När vissa ungdomar började utveckla en förmåga att läsa tankar var samhället tvunget att reagera. Det uppstod en mängd situationer som gjorde det omöjligt att tillåta de här ungdomarna att ha kvar sina förmågor. Bankkonton tömdes, PIN-koder avslöjades, journaler hackades och identiteter stals. Det går inte att hålla något hemligt för någon som kan läs dina tankar. Så samhället beslutade att alla som uppvisade symptomen på att kunna läsa tankar skulle få ett implantat inopererat i hjärnan.

Implantatet omöjliggör tankeläsning. Tyvärr har det som bieffekt att den opererade får så fruktansvärt ont i huvudet att den inte kan tänka. Man har fått skapa specialklasser åt de opererade ungdomarna, eftersom de inte kan följa med i den vanliga undervisningen. De kallas för de Hjärndöda.

Laura har alltid skrattat tillsammans med alla andra åt de Hjärndöda på hennes skola. Men så börjar hon själv uppvisa symptom på att kunna läsa tankar. Nästan innan hon har fattat det själv är myndigheterna henne på spåren och om hon inte vill genomgå operationen och bli en av de Hjärndöda måste hon fly. Men hur?

Det här är en lättläst sci fi-historia. I samma anda som de många dystopier fulla av spänning och romantik som har kommit de senaste åren, med början i Hungerspelen, men lättläst, snabbläst för de som inte känner för att plöja en hel tegelsten. Mycket efterlängtat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar