måndag 10 oktober 2011

Spökriddaren och hans väpnare

Författare: Cornelia Funke

Jon Whitcroft blir i bästa Harry-potter-stil ivägskickad till internatskola i Slisbury med tåg. Men han känner sig inte det minsta utvald eller sugen på äventyr och utmaningar, han känner sig bara förvisad och besegrad. Besegrad av mammas nye man "Skägget", som vunnit både mammans och småsystrarnas gunst, medan Jon tycker att han är en i allt ovärdig ersättare för hans döde far.

Jons miserabla sinnesstämning blir inte bättre av att han redan andra natten på elevhemmet uppsöks av tre fasansfulla spöken som vill honom mycket ont. Dessa spöken fortsätter att jaga Jon. Ingen tror honom förstås, utom Ella, en flicka på skolan som söker upp honom och frågar ut honom om han upplevelser. Tillsammans tar de upp kampen mot de otäcka spökena och får på vägen hjälp av Ellas mormor som är spökexpert i Salisbury, en sedan länge död riddare och Ellas morbror, som lite otippat visar sig vara - Skägget.

En skröna om spöken, vänskap och trassliga familjerelationer. Inte i klass med Drakryttaren eller Bläckhjärta, men en spännande bok som förhöjs av de stämningsskapande illustrationerna. Passar också bra för högläsning för trean och fyran.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar