måndag 11 april 2011

Jätten på Jämreborg

Författare: Eva Ibbotson

Förra vecka skrev jag här på BokLus om en äldre bok av Eva Ibbotson, Heligheten på perrong 13. Nu har jag läst en på svenska alldeles nyutkommen bok av henne. Den handlar om en hagga (ett slags häxa) som förlorat sin bjära (så kallas i den här boken ett djur som hjälper haggan med trollerierna), en föräldralös pojke, ett troll, en jätte och en prinsessa. Dessa karaktärers öden flätas samman genom tillfälligheter och ger oss ett spännande äventyr om vänskap, om att vara annorlunda och om mod.

I Jätten på Jämreborg känner man igen mycket från Hemligheten på perong 13. Även här befinner vi oss, inledningesvis, i ett London där folk slutat tro på sagoväsen och de existerar lite på undantag sida vid sida med vår verklighet. Häxorna är skolbespisningsbiträden, trollen jobbar som vakmästare på sjukhus och så vidare. Sagoväsendena vi stöter på är också i stort sett de samma som i den tidigare boken, men de har fått lite olika namn, det som i Hemligheten på perrong 13 kallades "veskrika" heter nu "varselkona" och så vidare. Jag vet inte om det är så i det engelska orginalet också, men annars är det lite synd att översättare inte har tagit hänsyn till det.

Många av de ovanliga vantrivs, de längtar tillbaka till ett liv närmre naturen. Men varje sommar får de ovanliga en sommaruppgift, det kan vara att sätta onda ögat på maneter som varit en plåga för semesterfirare vid havet, eller att rädda Skottlands höglandsboskap från tjuvskyttar. Det är alltid något kul, något som gör att de får träffa andra ovanliga och vara på något trevligt ställe ute i naturen. Men så inte i år. Det här året blir uppgiften att rädda en prinsessa från en fruktansvärd människoätande jätte, på dennnes borg på en avlägsen ö. Plötsligt är det inte så många ovanliga som vill vara med, och troppen av räddare visar sig endast bestå av haggan, hennes kompis trollet, en misslyckad trollkarl och så haggans vikarierande bjära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar