fredag 18 mars 2011

Den skräckslagne stekelsamlaren

Författare: Annalena Hedman

Äntligen kom fortsättningen på "Min första världssensation" och återigen får jag träffa Abbe som på lovet hälsar på hos mormor och morfar i Istermyrträsk. Enligt den potentiella styvpappan Roger är hon "norra Europas tuffaste brud" men visar sig ändå vara fruktansvärt rädd för småkryp och insekter. Av sådana kryllar det i Istermyrträsk. Mormor bibliotekarien inbillar sig att Abbes insektsskräck kan botas om hon får lära känna hennes kollega Sven som även är en inbiten insektssamlare. Abbe själv är inte lika säker på att det är en god idé. Fartfylld historia i Norrlandsskogarna och med solglimt i ögat.

Jag gillar verkligen de här böckerna för den varma tonen och alla vuxna i olika åldrar som finns runt Abbe och hennes kompisar Antón och Nadja. Snygga omslag av Lena Sjöberg har de också men det tycker inte mina elever. Alltså måste jag ständigt plocka fram böckerna och bokprata om dem så mycket det går. Men det har jag inget emot.

2 kommentarer:

  1. Jag har inte läst del två, men del ett är lätt att sälja in till eleverna: det är bara att berätta om deras försök att bräcka diverse Guiness-rekord och exemplifiera med flest-tändstickor-i-näsan-försöket. Vilken kille/tjej i trean kan motstå en sådan sak?

    SvaraRadera
  2. jag har inte alls lyckats prångla ut den, trots att jag också försökt det självklara Guinness-upplägget. jag hoppas på att tvåan ska bli med lånad, det är den (eller båda) värd.

    SvaraRadera