måndag 14 februari 2011

Mia saknad


Författare Malin Eriksson

Malin Eriksson har skrivit ett par hästböcker tidigare, men det här är hennes första bok på Hegas. Den handlar om Janni som inte tycker att något i livet är roligt längre, eftersom hennes bästis Mia plötsligt har försvunnit. Ingen vill prata med henne om Mia, både mamman och storebrorsan är märkligt förtegna. Det enda hon har är ett brev från Mia, ett brev där Mia skriver att hon har flyttat och att de inte längre kan vara bästisar. Inget mer lämnar hon efter sig, ingen adress, inga förklaringar. Inte ens Jannis egen häst Tintin är någon tröst, allt bara påminner om saknaden efter Mia. Dessutom hör hon otäcka rykten om Mias familj och Janni kan inte släppa frågan om vad som kan ha hämt hennes bästis. Då ser Janni att brevet från Mia är poststämplat i Lund. Det är väl ingen särskilt stor stad? Janni bestämmer sig för att ta saken i egna händer och ge sig av och leta efter sin vän...

Boken säljs med en Mp3-CD med en inläsning av boken. Det gör inlästa böcker så mycket mer tillgängliga. Eftersom det här inte är böcker som faller under talboksregler så kan man låna ut dem till alla elever. Det kan vara exempelvis svenska a-elever som behöver inlästa böcker men inte ofattas av §17 i upphovsrättslagen. Det är också postitivt att vi, genom att fler får tillgång till inlästa böcker, kan avstigmatisera företeelsen för dem som behöver det bäst.

Skivorna går att lyssna på i windows media player.

1 kommentar:

  1. ett PS till min egen recension apropå en tidigare debett: när Mia väl kommer till Lund blir hon upplockad av en god vän till familjen som hjälper henne. Joel heter han och är hästuppfödare. Senare när de äter ihop börjar de prata om saknad "På väggen vid bordet hängde ett stort foto på Joel och hans kille Peter. Det var från deras bröllop" skriver Eriksson. Joel berättar om hur han saknat sin pappa som dog när han var ung och hur han saknar Peter när han är i Stockholm och jobbar. Allt är så naturligt(precis som det ska vara) att man inte känner något behov av att nämna det samkönade förhållandet i en recension (precis som det ska vara).

    SvaraRadera